Cum EDIH-urile Propulsează Transformarea Digitală a Europei
Raportul anual privind Starea Deceniului Digital, publicat de Comisia Europeană, oferă o analiză detaliată a progreselor făcute pentru atingerea obiectivelor digitale stabilite pentru anul 2030 de Programul de Politică al Deceniului Digital (DDPP). Pentru prima dată, raportul include și o analiză a foilor de parcurs strategice naționale, prezentate de statele membre, care detaliază măsurile, acțiunile și finanțările planificate pentru a contribui la transformarea digitală a UE.
Rolul Important al EDIH-urilor
European Digital Innovation Hubs (EDIH), joacă un rol important în facilitarea transformării digitale în diferite sectoare economice ale UE. EDIH-urile servesc drept centre de suport și inovație, oferind servicii diverse pentru a ajuta companiile și organizațiile din sectorul public să adopte tehnologii digitale avansate, cum ar fi inteligența artificială (AI) și securitatea cibernetică (CS). Aceste hub-uri oferă:
- Acces la Expertiză Tehnică: EDIH-urile oferă expertiză tehnică și consultanță pentru adoptarea noilor tehnologii.
- Formare și Instruire: Programe de instruire personalizate pentru a îmbunătăți competențele digitale ale angajaților.
- Suport pentru Investiții: Ghidare privind finanțarea și accesul la fonduri europene și naționale.
- Ecosisteme de Inovare: Facilitarea colaborării între diverse organizații pentru a crea noi lanțuri valorice și pentru a promova inovația digitală.
Constatările Raportului
- Infrastructură Digitală: În prezent, doar 64% din gospodăriile europene sunt conectate la rețele de fibră optică, iar rețelele 5G de înaltă calitate acoperă doar 50% din teritoriul UE.
- Adoptarea Tehnologiilor Digitale: Utilizarea AI, cloud și a big data de către companiile europene este sub țintele stabilite pentru 2030. Se estimează că doar 17% dintre companii vor folosi AI până în 2030.
- Competențe Digitale: Doar 55,6% din populația UE are competențe digitale de bază, iar numărul specialiștilor în IT&C este încă insuficient pentru a atinge țintele stabilite.
- Servicii Publice Digitale: Deși majoritatea statelor membre progresează în direcția digitalizării serviciilor publice, realizarea completă a obiectivului de 100% servicii digitale pentru cetățeni și afaceri rămâne o provocare.
Pașii Următori
Statele membre trebuie să revizuiască și să ajusteze foile de parcurs naționale până pe 2 decembrie 2024, pentru a se alinia mai bine cu ambițiile DDPP. Comisia va monitoriza și evalua implementarea acestor recomandări și va raporta progresele în raportul de anul viitor.
Recomandări Specifice pentru România:
România trebuie să îmbunătățească performanța în atingerea obiectivelor Deceniului Digital pentru a spori competitivitatea, reziliența și suveranitatea, promovând în același timp valorile europene și acțiunea climatică.
- Digitalizarea IMM-urilor: Continuarea măsurilor de perfecționare și recalificare a forței de muncă și îmbunătățirea calității și relevanței cursurilor în domeniul competențelor digitale. Deși ponderea IMM-urilor românești care îndeplinesc criteriile de intensitate digitală de bază este scăzută comparativ cu media UE (27% față de 57,7%), s-a observat o creștere puternică în anumite domenii, cum ar fi facturarea electronică.
- Acoperire 5G: Eforturi suplimentare pentru a susține un nivel mai ambițios pentru obiectivul 5G, inclusiv sprijin pentru cazuri de utilizare și proiecte pilot, având în vedere importanța acestora pentru competitivitatea viitoare a UE și a României. Acoperirea 5G este în creștere, dar rămâne mult în urmă față de media UE (32,8% comparativ cu 89,3%).
- Digitalizarea serviciilor publice: Performanța în ceea ce privește digitalizarea serviciilor publice rămâne scăzută, dar acțiunea continuă ar putea duce la îmbunătățiri radicale în următorii ani, în termeni de transparență, simplificare și calitate. Eforturile sunt importante pentru digitalizarea serviciilor naționale și regionale esențiale și pentru crearea unui cloud guvernamental și a unui portal și cadru de interoperabilitate.
- Competențe digitale de bază: Deși România dedică eforturi impresionante pentru a ridica nivelul competențelor digitale, inclusiv prin reforme majore și investiții semnificative, mai mult de 72% din populație încă nu are competențe digitale de bază.
- Digitalizarea afacerilor: Intensificarea acțiunilor de digitalizare a afacerilor, începând cu oferirea unei imagini de ansamblu complete asupra măsurilor de sprijin disponibile și identificarea lacunelor potențiale în satisfacerea nevoilor existente, precum și asigurarea bunei funcționări a EDIH-urilor.
- Unicorni: Extinderea măsurilor de susținere a unui sector TIC inovator, bazat pe cercetare și dezvoltare.
- Specialiști ICT: Considerarea măsurilor suplimentare pentru a reține specialiștii ICT în țară.
Resurse CITYINNOHUB
Workshop Online: Oportunități de Finanțare pentru IMM-urile din Regiunea SE
CiTyInnoHub te invită să participi la primul nostru workshop online dedicat accesului la finanțare pentru transformarea digitală a IMM-urilor din regiunea Sud-Est a României, din domeniile Turism 4.0 și E-sănătate.
Finanțări pentru transformarea digitală
Despre oportunitățile de finanțare pentru susținerea planului de transformare digitală a IMM_ului sau instituției din zona de SE a României puteți citi mai mult în materialul realizat de CITYINNOHUB. Au fost analizate finanțări nerambursabile regionale, naționale și europene.
Finanțare pentru orașe. Inițiativa Europeană privind Dezvoltarea Urbană
Sprijin pentru autoritățile urbane cu scopul de a implementa proiecte pilot prin care se identifică răspunsuri inovatoare la provocările locale legate de dezvoltarea urbană durabilă.
Abonați-vă la continut exclusiv
CITYINNOHUB
Nu rata ocazia de a explora o lume a posibilităților în cadrul evenimentului CITYINNOHUB, unde ideile revoluționare se întâlnesc cu resursele și expertiza necesară succesului.